
Fugleliv: Fuglenes fjell
Landskapet i Børgefjell er flott for fugler. Mange vassdrag, store vierkratt og starrmyrer gir gode leveforhold og fungerer som et velfylt matfat. Fugl som er knytta til våtmark trives spesielt godt. Omkring Tiplingan og nedre del av Simskardelva er fuglelivet særlig rikt.
Den vanligste rovfuglen i nasjonalparken er fjellvåken, men også snøugla, den mektige kongeørna og andre rovfulger hekker her. Kombinasjonen av fine hekkeplasser og god tilgang på mat gjør at de trives godt i Børgefjell.
Dyreliv: Få, men kraftfulle dyr
Børgefjells særmerke er fjellreven, Av de større rovdyra er jerven mest tallrik, men både gaupe og bjørn kommer innom som streifdyr.
Av de små rovdyra er rødrev, snømus, mår og røyskatt vanlig, mens du en sjelden gang kan se oter.
I skogsområda, og av og til på fjellet, kan du møte elgen. Elgen er freda fra jakt i deler av nasjonalparken.
Haren er vanlig, og ekorn finnes i barskogområdene. Bever kan du treffe i Orvassdraget. I tillegg er det flere ulike smågnagere, blant andre lemen.
Hele nasjonalparken brukes til tamreindrift. De vestre, østre og sørlige delene brukes i hovedsak som beite i sommerhalvåret. De nordlige områdene er helårsbeite. Lengst i øst kommer det tamrein inn fra Sverige.
Fjellreven klamrer seg til livet
Går du på tur i Børgefjell kan du faktisk møte på fjellreven. Hvis du er heldig. Da skal du nyte øyeblikket, og gå rolig videre. Den trenger all ro den kan få.
Fjellrevbestanden har ikke tatt seg opp siden den ble fredet i 1930. I dag finnes det bare noen få dyr igjen, og det er kun Børgefjell som har en tilnærma levedyktig bestand.
Det var jakt som nesten utrydda fjellreven. Omkring år 1900 fanget jegere ca. 2000 fjellrev i året. Og prisen på skinnet var svært god. Det var ikke uvanlig å få en årslønn for ett skinn.
Kilde: Miljødirektoratet.